C-Y festival 13-14 december

C-Y-festivalen har tagit sats hela hösten och presenterar nu så här i slutet på året ett fullspäckat program som ett fullgott alternativ till traditionstyngt Luciafirande. Som vanligt bjuds det på en blandad kompott av medlemsdrivna akter, work-in-progress och gästspel utifrån.

Lördag 13/12

17:30 Signalväg 2

Semi-improviserad musik av och med Mattias Eklund, för basklarinett, moog, trummaskin och videosynth. Uppföljaren till förra årets Signalväg 1.

18:00 Düsseldorf by Night (DbN) – The Found Tapes Project

Patrik K Book använder gamla upphittade kassettband som utgångspunkt för en elektronisk live-improvisation.

19:00 Cello collider

Mattias Rodrick (cello) och Peter Bjuhr (live-elektronik) utforskar på olika sätt kombinationen soloinstrument och live‐elektronik – bl a kommer det beryktade programmet Supercollider att användas.

20:00 Travelling sounds

En konsertserie av Tonmakeriet där tonsättarna komponerat elektroniska stycken baserade på de resor de gjort i världen. Victor Lisinski reste förra året jorden runt, Alexandra Nilsson är en van Sydamerikaresenär, Kristina Aspeqvist är sedan länge kulturellt rotad i delar av Afrika och Patrik Jarlestam skaffade sig nya erfarenheter i Iraq.

Söndag 14/12

17:00 Acousmatic for the People III

I samarbete med Acousmatic for the People Festivalen. SMALLEY & Co. music by Denis Smalley and more sound diffusion by Kent Olofsson and Fabio Monni

18:15 HALO #8

Marsel Nichans konsertserie från Fylkingen i Stockholm gör ett gästspel i Malmö. Tillsammans med Peter Bjuhr presenteras både live-elektronik och nya EAM-kompositioner.

19:00 Sonic Festival 3:1 – Ensemble Ventus

Patrik Jarlestam har ordnat så att Malmöpubliken får uppleva ett urval från Sonic Festival 3:1 i Köpenhamn. Ensemble Ventus består av Yngvild Vivja Haaland Ruud på accordeon och Julius Ditlevsen på Flöjt. Tillsammans framför de elektronikbestyckade program från nämnda festival.

20:00 Sonisk upptäcktsfärd i tid och rum

Musik som förhåller sig till geografi, stadsmiljöer, dygnstider och årstider, samt rådande socioekonomiska omständigheter – akustiskt framförd på slagverk, barytonsaxofon och flöjt. Musik av Dan Schyman. Medverkande: Adam Zimny, Emeli Ek och Olle Wikström.

Inter Art Center Bergsgatan 29 Malmö Fri entré

Välkommen!

Duo Ego – Ny musik åt alla *Deluxe*

Foto: Kristin Lidell

Foto: Kristin Lidell

Duo Ego presenterar sitt Artists In Motion-projekt “Ny musik åt alla – Deluxe”. Projektet är en utveckling av deras tidigare workshop “Ny musik åt alla”, som de gjort runtom i Sverige under ett antal år. Med det här projekt fördjupas arbetet så att deltagarna också framför sina stycken under konsert, givetvis på ett lustfyllt och opretentiöst sätt.

Syftet är att låta de medverkande interpretera och framföra nutida musik och därigenom reflektera över vad musik egentligen är. Det sker genom att under några arbetspass jobba med verk av John Cage, som de medverkande sedan framför på en konsert där även Duo Ego framträder. På det första passet introduceras John Cage (bakgrund och historia), hans musik, filosofi och estetik samt olika stadier i hans komponerande. Vid det andra passet presenteras olika verk av Cage och här börjar arbetet med interpretation av dessa stycken. Det tredje passet består av repetition av de valda verken inför det slutgiltiga framförandet under en konsert delad med Duo Ego.

Genom att alla medverkande inte bara uppträder vid konserten utan också på ett seriöst sätt genomför instudering och repetitionsarbete – där det ingår att reflektera över vad musik egentligen är – ges spännande möjligheter att förstå och ta till sig ny musik.

Fredagen den 28:e november

Workshop: 13:00
Workshopen är öppen för alla, ingen förkunskap krävs
Föranmälan till: forening@c-y.se

Konsert: 18:00
Fri entré

Skånes konstförening
Bragegatan 15
Malmö

Presenteras i samarbete med RANK och Musik i Syd.

C-Y FESTIVAL: ELEKTRONMUSIKHACK

elektron_mo_smallC-Y FESTIVAL: ELEKTRONMUSIKHACK är både en festival för experimentell musik och ett tillfälle att träffas och inspireras för nybörjare, amatörer och professionella musiker som arbetar med elektronisk musik i någon form.
Under mer än 24 timmar komponerar, inspirerar, spelar och lyssnar vi på varandra och på inspirerande professionella artister.
Hela evenemanget är gratis och öppet för allmänheten.

Programmet innehåller artister och musiker som:
Håkan Lidbo (techno och elektronsik musik, innovatör, 300 skivor, mm)
Acousmatic for the people (Fabio Monni) – elektronisk musik i alla genrer för 40 högtalare
Ensemble on Edges (Marsel Nichan, Leif Karlborg mfl)
Mellan Mikro och Makro (konsertinstallation med Anna Eriksson, My Hellgren mfl)
Musikhögskolans Kompositionsklass

samt öppen scen eller medverkandekonserter under hela dygnet.

26/4+27/4 @ Inter Arts Center i Malmö, Bergsg. 29

Program:
LÖRDAG 26/4
12:00: Registrering och lunch
14:30: Medverkandekonsert
16:30: Medverkandekonsert
18:00: Konsert: Mellan Mikro och Makro
19:00: Konsert: Acousmatic for the people / Fabio Monni
20:00: Konsert: Ensemble on Edges
21:30: Konsert: Håkan Lidbo
22:30: Medverkandekonsert (20 min)
23:30: Medverkandekonsert/JAM
SÖNDAG 27/4
01:00: IAC stänger för publik
08:00: Frukost
10:30: Medverkandekonsert och uppsamling av låtar
12:00: Hacket avslutas
14:30: Musikhögskolans Kompositionsklass spelar Elektronisk musik
16:00: Musik av Camilla Söderberg, Kent Olofsson och Leilei Tian för bl a saxofon, piano och elektronik

Landscape Quartet del 2 – utställning

Landscape Quartet, fyra musiker och ljudkonstnärer skapar ekologisk ljudkonst med fokus på en dialog mellan naturen och akustiska musikinstrument. De närmar sig naturen med särskilt intresse för människans ingrepp i relief till landskapets andra karaktärsdrag, och arbetar med stigar och andra mänskliga avtryck i landskapet, likt sedimenteringar av historia som skrivits in i naturen. Landscape Quartet gör ingen radikal åtskillnad mellan natur och människa utan söker efter en modern förståelse av vår samhörighet med naturen. De platsspecifika projekt som de gör ute i naturen kan också få en representation i utställningar vilket skapar en ytterligare mångfald av uttryck som emanerar ur utmaningen att arbeta ute i naturen. I utställningen på Inter Arts Center presenterar ljudkonst och videoverk som tillkommit under tre residensprojekt i Sverige under 2013-14. Dessutom ett antal live framtrådanden i vita rummet, med en högtalarorkester och solister med instrument och objekt. Speciellt tack till RANK och arrangörerna: C-Y i Malmö, Push Festival, Gävle och Kalvfestivalen.

Öppettider Fre 11 och Lör 12 April: 13-22
Inter Arts Center, Bergsgatan 29, Malmö (Ingång bredvid Inkonst)
Fri Entré

Bennett Hogg är tonsättare, improvisatör och violinist. Han undervisar vid Newcastle University och har arbetat med projekt vid  STEIM i Amsterdam, EMS i Stockholm, The Royal Opera House Covent Garden, Newcastle-Gateshead AV Festival, DeMarco European Art Foundation Edinburgh. En stor del av hans produktion är elektronisk musik men han har också skrivit kammarmusik och är aktiv som friimprovisatör, bla utgivet på den Moskvabaserade etiketten Clinical Archives.

Sabine Vogel studerade jazzflöjtspel vid Anton Bruckner Conservatory i Linz, Österrike. Hon flyttade till Berlin år 2000 och bor sedan 2005 i  Potsdam. Sabine Vogel fokuserar på ett specifikt utforskande av klangliga möjligheter, både genom nya spelarter och med elektronik. Från det klangliga mikrokosmos som flöjtens insida utgör skapar hon, med hjälp av mikrofoner inne i instrumentet, musik som projicerar denna insida till en yttre musik där olika perspektiv kan mötas. Hon har samarbetar ständigt med många namnkunniga tonsättare och musiker som t ex  Anthony Braxton, Arto Lindsay, Axel Dörner, Andrea Neumann och Ensemble Zwischentöne.

Matthew Sansom är utbildad vid University of North Texas och i Sheffield där han avslutade sina doktorandstudier för Eric Clarke 1997. Med ett ben i klubb- och elektronikascenen och ett annat i fri improvisation har Matthew Sansom utvecklat en högst personlig stil som musiker och tonsättare. Han arbetar med installationskonst, konsertmusik, fri improvisation som DJ och konceptuellt med frågor omkring kreativitet och populärkultur. Han undervisar vid School of Arts, University of Surrey.

Stefan Östersjö är en Sveriges mest framträdande solister inom den nya konstmusiken. Sedan sin första soloCD (svensk Grammis 1997) har han kontinuerligt spelat in soloalbum och kammarmusik och turnerat i Europa, USA och Asien. Han har arbetat som solist med dirigenter som Lothar Zagrosek, Peter Eötvös, Pierre André Valade, Mario Venzago, Franck Ollu, Andrew Manze och Tuomas Ollila. Han inspirerar tonsättare till ny repertoar och nya användningsätt för stränginstrument från olika kulturer och världsdelar. Han bedriver sedan 2002 konstnärlig forskning vid Musikhögskolan i Malmö och sedan 2009 också vid Orpheusinstitutet i Gent. Han har publicerat artiklar i många olika sammanhang och föreläst och gjort master-class i USA, Asien och Europa

www.landscapequartet.org
www.iac.lu.se

Med stöd från RANK (Riksförbundet Arrangörer av Nutida Konstmusik), Musik i Syd och AHRC (Arts and Humanities Research Council, UK)

 

Text & Ljud – minifestival nr 1, 2014

Text & Ljud

Minifestival nr 1, 2014
Tid: 15-16 mars
Plats: C-Y:s replokal – Jörgen Kocksgatan 65
Vägbeskrivning

C-Y har blivit en oväntad efterföljare till Cardigans och the Ark på det sättet att vi nu har tagit över deras gamla replokal. I denna helgedom för dem som tror på det svenska musikundret presenterar vi årets första minifestival med följande program:

lördag 15/3

17:00 Kul i ljud
Komposition som förhåller sig till Situation.
Situation så som, tid, plats, belysning, akustik, deltagare, publik, temperatur och dagsform.
Komposition: Dan Schyman
Vägledning av scen: Desirée Burenstrand
Deltagare på scen: Lisbeth Diers, Olle Wikström, Gudrun Schyman, Angelina Burenstrand och Niklas Bennerholm.

18:30 Aniara
En text-ljud-komposition baserad pa Harry Martinssons dystopiska rymdepos fran 1953. Av och med Erik Högström och Carl D’ailly.
Inledningsvis får lyssnaren möjlighet att följa med i berättelsen genom ett stycke som i koncentrerad form beskriver bakgrunden till den ödesdigra resan. Det fortsatta berättandet är därefter uppbyggt utifrån ett urval av Martinssons dikter. Texterna framförs mot en fond av böljande elektroniska klanger och skimrande fiolspel.
Stycket har framförts tidigare, bl a på Moderna muséet i Malmö.

20:00 Düsseldorf by Night (DbN) – The Found Tapes Project
Patrik K Book använder här gamla upphittade kassettband som utgångspunkt för sin musik. Kassettbanden samplas och processas och obskyra rytmer och ljudlandskap växer fram genom live-improvisation. De kassettband som används samlas in från just den stad eller plats där konserten sker. Publiken inbjuds att vara delaktig genom att bidra med sina egna kassettband för användning direkt i konserten. Den platsspecifika utgångspunkten i kombination med publikinteraktion och live-improvisation gör varje konsert unik. Publiken är alltså välkommen att ta med sina kassettband till konserten, deadline för inlämning av kassettband är en timme före konsertstart (dvs kl 19).

21:00 Mingelmusik med DJ Patrik K Book

söndag 16/3

16:00 Självporträtt av okända män
Hörspel (alltså endast i högtalarna ej på scen)
Röster av bl a Jan Håfström, Duncan Green, Rickard Günther, Mats Flink, Erland Josephson, Stig Larsson, Magnus Florin, Mikael Persbrandt, Leonard Terfeldt, Reine Brynolfsson, Niklas Ek, Joppe Pihlgren.
Text: Jacob Hirdwall.
Röstregi: Åsa Kalmér.
Musik: Daniel Hjorth
”beslutade mig för att bli en mottagare.
Vidöppen, ständigt lyssnade.
Som ett känsligt instrument riktade jag mina antenner mot den svarta natten.
Som en seismograf eller en stämgaffel försökte jag på ett tidigt stadium uppfånga och registrera obetydliga vibrationer i jordskorpan. Förändringar i själva luftsammansättningen.
Till min förvåning nådde den första sändningen mig som ett svagt brus från en position tre grader öster om plejaderna. Från en position …
tre grader öster om …
plejaderna”
Tänk om du var någon annan helt annan – kanske någon av de män som hastigt passerar dig som skuggor i utkanten av ditt synfält på tunnelbanestationer, i rulltrappor och på flygplatsterminaler – vem skulle du då vara? Vad skulle du tänka på, vad skulle du drömma om?

18:00 Ida Lundén och Pär Thörn
Poeten Pär Thörn och komponisten Ida Lundén har skapat en text-ljud-komposition om bokstaven ’r’. Det är en associativ resa genom Skaraborgs län, en retrospektiv över revolutionära rörelser och vår tids registrerade varumärken. På en formmässig nivå rör sig verket mellan repetitiv uppläsning, mikrohistorier, noisemusik, guttural ljudpoesi och collage. Verket både refererar till den svenska sextiotalstraditionen och överskrider den.!
(Presenteras i samarbete med RANK och Musik i Syd.)

C-Y FESTIVAL – ELECTRO | BEAT | PERFORMANCE

c-yfestival41

ELECTRO|BEAT|PERFORMANCE

Lördagen den 23:e november | Inter Arts Center | Bergsgatan 29 | Malmö | Fri entré

C-Y-festivalen samlar ihop en lång rad akter till en fem timmar lång Klubb C-Y på temat elektronik och performance. Allt från 1900-talsklassiker i ny tappning till beat, poesi, videokonst, remixar och mycket mer. Kom och lyssna en stund eller hela dagen. Drick en kopp kaffe i baren och diskutera estetik med våra artister eller bara njut!

Alla akterna har tillkommit på medlemsinitiativ. Läs mer här!

C-Y är en förening främst för samtida musik och ljudkonst, men arbetar aktivt för att medlemmarna kan samarbeta med andra konstnärliga uttryck. Vi strävar efter att alla arrangemang skall vara producerade av medlemmarna själva.

PROGRAM
15.00
SYNTHOPIA
ENM – Ensemble för Ny Musik (Musikhögskolan i Malmö)
1900-talsklassiker och nya verk tolkade på 4 syntar och piano, bland annat Stockhausens Gesang der Jünglinge och Earl Browns December 1952.
Medverkande: ENM, David Åkesson, Leo Johansson, Nicklas Lundberg, Stefan Klaverdal

16.00
ELECTRO
Musik som möter olika former av kontrasterande uttryck!
Mattias Eklund – Signalväg 1 (basklarinett och elektronik)
Patrik Jarlestam – Music for one pub, (EAM)
Leif Holmstrand/Stefan Klaverdal: Leifs tankepauser/Leifish experiment (EAM)
Autotes: Leo Johansson (liveelektronik/musik) och Alfred Nilsson (video)

17.00
NOISE-BEAT
En Handelsresandes Död
Medverkande: Dramaten, ett noise/beat-kollektiv från Malmö, Patrik Book, Antonio Tublén och Thomas Romlöv.

Paus

19.00
RESTRUCTION
Elektronisk musik där materialet bygger på kända låtar: allt från Mozart till Bryan Adams, kärleksfullt förstörd och ihopklistrad av Stefan Klaverdal.
Stefan Klaverdal spelar, remixar, video mm

20.00
PERFORMANCE
2mothers in a carwash är en duo bestående av Malmöpoeten Jenny K Lundgren (songs from black well) och ljudkonstnären och performern Kirsti Øibakken Pedersen. Jennys ord får liv med Kirstis ljud och kompositioner. Ämnet är ofta tragikomiskt och vardagsnära.

Duo pantoMorf möter legendariska AMM

ammI ett samarbete mellan FRIM/SYD,  C-Y Contemporary och RANK (Riksförbundet för arrangörer av nutida konstmusik) presenteras den Göteborgsbaserade duo pantoMorf i ett intimt möte med den legendariska konstellationen AMM. Kvällen till ära gästas gruppen av Sofia Härdig!

Duo pantoMorf består av Palle Dahlstedt och Per Anders Nilsson som spelar elektroniska instrument. Under denna kväll kommer de att framträda som kvartett tillsammans med två engelska improvisationsmusiker, nämligen Eddie Prévost, slagverk, och John Tilbury, piano, båda medlemmar i legendariska improvisationsgruppen AAM som startade redan i mitten av 60-talet. Prévost är an av AMMs grundare och är också författare till flera böcker om improvisation. Tilbury betraktas som en ledande tolkare av samtida pianomusik, i synnerhet angloamerikansk såsom Cage, Feldman, och Cardew. Tilbury har också författat en biografi om Carnelius Cardew. duo pantoMorf har utvecklat elektroniksa musikinstrument som erbjuder i stort sett samma frihet som akustiska instrument och är baserade på följande princip: om vi släpper händerna från instrumentet blir det tyst. Varje ljudande gest motsvaras en motsvarande fysisk gest vilket ger en dynamik och komplexitet som korrelerar till musikernas ansträngning.

Duo pantoMorf möter legendariska AMM
Den 17/9 kl 19.00 på Inter Arts Center (IAC), Bergsgatan 29
Arrangeras av FRIM/SYD,  C-Y Contemporary och RANK
med stöd av Malmö Stad, Kulturrådet och RANK:s turnéstöd.

Landscape Quartet på Klagshamns udde del 2

Efter dagens väderprognos och några dagars intensivt förberedelsearbete i fält kommer här den utlovade kompletteringen kring Landscape Quartet’s konsert på Klagshamns udde:

Tid: Söndag 4/8 kl 16.00
Plats: Vi träffas vid den lilla stigen mitt emot Klagshamns ryttarförening vid Badvägen i Klagshamn. Den ekologiska ljudkonsten upplevs sedan längs en kortare vandringsrutt.

Hur tar man sig dit?
Buss: Ta buss 6 söderut, stig av vid ändhållplatsen och gå stigen på kartan till Klagshamns ryttarförening. Stigen på slutet heter Kalkugnsstigen och om ni vill kan ni stanna till och studera installationen med en träd-gitarr-violin på höger hand strax innan ni kommer fram till ryttarföreningen.
Bil, cykel, mm: Ta vägen mot de södrare delarna av Malmö, hitta Klagshamn och Badvägen och kör sedan tills ni ser ryttarföreningen på vänster sida. Här finns också en bilparkering.

map3